Türk demokrasi tarihinde ‘kara bir leke’ olan 27 Mayıs 1960 darbesinin üzerinden bugün tam 63 yıl geçti.
Milletimiz darbeyle ilk kez bugün tanıştı. 27 Mayıs 1960 darbesiyle, Anayasa ve TBMM feshedilirken, ülkenin başbakanı Adnan Menderes ve iki bakanı idam sehpasında can verdi.
Demokrasi tarihinin en büyük utançlarından biri olan 27 Mayıs darbesi, milletin vicdanında asla kapanmayacak ve unutulmayacak bir yara açtı ve kara leke olarak tarihe geçti.
Bugün 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 63. yıldönümü. İktidarda, tek partili döneme son veren Demokrat Parti (DP) bulunuyordu. Başbakanlık koltuğunda Adnan Menderes, Cumhurbaşkanlığı makamında ise Celal Bayar oturuyordu.
DP'nin en önemli icraatlarının başında, Türkçe okunan ezanın yeniden Arapça okunması oldu ancak izin verilmedi. Önce cadı avı başlatıldı, ardından gösteriler düzenlendi. 63 yıl önce bugün yapılan askeri darbeyle milletin iktidara getirdiği Demokrat Parti hükümeti devrildi.
İDAM SEHPASINDA HAYATA VEDA
Yassıada'da bir yıl süren yargılamaların ardından Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan hakkında oybirliğiyle idam kararı verildi. Bayar'ın cezası ileri yaş nedeniyle müebbet hapse çevrildi. Zorlu ve Polatkan 16 Eylül 1961'de sabaha karşı, Menderes ise bir gün sonra öğlen vakti, idam sehpasında hayata veda etti. Aradan geçen yıllar sonrası Menderes ve idam edilen arkadaşlarının itibarları, 1990'da kabul edilen bir kanunla iade edildi. Naaşları da İmralı'dan alınarak devlet töreniyle Vatan Caddesi'nde yaptırılan anıtmezara taşındı.